Predallen en welfsels

Prefab beton en woningbouw

Wat is een prefab woning?

Prefab woningen hebben als uniek kenmerk dat een groot deel van de buitenkant van de woning in het atelier geproduceerd wordt. Daarna worden de verschillende onderdelen getransporteerd naar de bouwwerf waar alles gemonteerd en afgewerkt wordt. Wij gaan nog een stap verder. Ons bedrijf heeft een eigen systeem ontwikkeld met duurzame materialen. Het prefab proces werd daarbij geoptimaliseerd en geautomatiseerd. Dat levert vandaag afwerkingsklare of sleutel op de deur woningen op.

Prefabricage (prefab bouwen) is een proces in de bouw waarbij materialen vooraf in een fabriek of werkplaats tot elementen worden gemaakt, waarna deze naar de bouwplaats orden getransporteerd en aldaar worden verwerkt. Gebruik van prefab-elementen bijvoorbeeld van beton en hout, zal de bouwtijd versnellen in de uitvoeringsfase, maar vraagt meer tijd in de voorbereidingsfase. Alles moet namelijk goed uitgetekend zijn en daarna gecontroleerd worden, zodat in de uitvoering geen dure en tijdrovende aanpassingen meer nodig zijn

Wat zijn de voor- en nadelen van een constructie in prefab beton?

Voordelen

– Het is een stevige en stabiele constructie die de tijd uitstekend doorstaat.

– Het kan snel worden uitgevoerd. De woning is na amper zeven weken al lucht- en waterdicht.

– Er is een hoog isolatieniveau en uitstekende luchtdichtheid omdat de volledige mantel door een bedrijf werd gerealiseerd. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van grote elementen die perfect op elkaar aansluiten.

– Er is een aangenaam comfort binnenshuis, dankzij ongeëvenaarde thermische inertie.

– Er is een enorme vrijheid qua binneninrichting, gekoppeld aan een grote openheid naar buiten toe en dankzij de grote vrije overspanning van de zelfdragende betonnen elementen.

– De woning is sober en elegante zonder zichtbare draagbalken, spijlen en lateien.

– Het souterrain is effectief bewoonbaar dankzij de perfect afgedichte en geïsoleerde wanden.

– De technische voorzieningen zijn zonder sleuven: zekeringkasten en leidingen werden ingewerkt in de bekisting van de prefab muren.

– Er is een gladde en elegante binnenafwerking, zonder bepleistering.

Nadelen

– Het bouwsysteem leent zich veel minder tot een meer klassieke en traditionele architectuur.

– De plaatsing van een zware gevelbekleding (baksteen, natuursteen,…) brengt aanzienlijke meerkosten met zich mee, onder andere voor dikkere funderingen en raamlateien.

– De integratie van een groot aantal technische voorzieningen in de prefab panelen noopt u tot het nemen van alle beslissingen in de ontwerpfase. Wijzigingen in de loop der werken zijn quasi onmogelijk of zeer duur.

– Liefhebbers van ecologische architectuur zijn er minder voor gewonnen, hoewel beton op het einde van de levensduur volledig recycleerbaar is.

Prefabricage

Prefabricage is een proces in de bouw waarbij materialen van tevoren in een fabriek of werkplaats tot elementen worden gemaakt, waarna deze naar de bouwplaats worden getransporteerd en aldaar worden verwerkt. Deze bouwmethode noemt men ook montagebouw. Gebruik van prefab-elementen bijvoorbeeld van beton en hout, zullen de bouwtijd versnellen in de uitvoeringsfase, maar vraagt meer tijd in de voorbereidingsfase. Alles moet namelijk goed uitgetekend zijn en daarna gecontroleerd worden, zodat in de uitvoering geen dure en tijdrovende aanpassingen meer nodig zijn. Een volgend voordeel is dat de elementen van hogere en constantere kwaliteit zijn dan wanneer deze op de bouwplaats worden gemaakt, omdat het fabricageproces in een gespecialiseerde en gecontroleerde omgeving zoals een fabriek of werkplaats gebeurt.